ВЪЛШЕБСТВОТО НА КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ

22 Dec 2015

Уважаеми клиенти на ALIS.BG,скъпи приятели и близки,

заставаме на прага на едни от най-българските празници,а именно Бъдни вечер /или още наричана Кадена вечер или Божич/ и Коледа.

Това са празниците,които събират заедно най-близките хора,сплотени от обич.Празници,много по-различни от всички останали.Празници,които носят в себе си стари български традиции.

Някога,много отдавна,на Бъдни вечер,нашите предци са нареждали богатата трапеза около огнището,в което цяла нощ тлеел "бъдник".Този красив празник е посветен както на дома,близките ни хора и огнището, така и на починалите ни родственици.В тази вечер,у нас гори надеждата за едно по-добро бъдеще,за едни по-светли дни.Домовете ни са празнично и богато украсени, но смисъла на празника не е в това.А в семейството.Според едно старо поверие,както мине Бъдни вечер,така ще ни върви през цялата година.

Този светъл празник винаги ми напомня времето,когато бях малка.Връща ме в онези дни,в които пра-баба ми ставаше по тъмно и започваше да се приготвя за празничната вечеря.У дома цареше трескава атмосфера,защото всяка стъпка си имаше традиция,именно от времената,когато тя е била дете.В малката кухничка се чуваше пукота на дървата в печката,миришеше на топъл,прясно изпечен хляб,на сърми,боб,баница,сухи червени чушки.Тя нямаше елха,коледни лампички или блестящи играчки,но имаше приказни истории от стари времена,които оживяваха пред очите ми.Винаги ме учеше,че хлябът е над всичко!Той трябва да стои в центъра на масата,когато цялото семейство се е събрало и го разчупваше с думите:"Ела,Боже,да вечеряме".

Това са моите спомени,Вашите спомени.

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена и трябва да бъде изобилна. Приготвят се нечетен брой постни ястия – варен боб,сарми с ориз, пълнени чушки, тиквеник,зелник, варена царевица, както и орехи, мед, жито ,плодове, кромид и чесън, сол и пипер. Слагат се специално ошав, вино и ракия.

 

Народните поверия гласят,че на Бъдни вечер се прави гадаене за здраве,плодородие и благополучие на всеки от семейството.Казват,че който кихне пръв,го очаква здраве и щастие.Вярва се също така,че в полунощ на Коледа,небето се отваря и всичко светва за миг.Това обаче,могат да го видят само праведните хора.Твърди се също,че след полунощ на Бъдни вечер,започват така наречените "дванадесет мръсни дни",които продължават до шести януари (Йорданов ден).Старите хора вярват,че от 25-ти декември до 6-ти януари границата между небето и земята изчезва.По време на тези "вълчи нощи"-както ги наричат още,душите на починалите близки идват в света на живите.

Българските традиции,поверия и обичаи се едни от най-старите в света.Те съхраняват и запазват духа на нашия народ.И въпреки,че през последното десетилетие българите приехме и много чужди празници,вярвам,че в навечерието на Бъдни вечер и Коледа ще отдадем дължимото на нашите предци и ще продължим традицията така,както са я съхранили и са ни учили нашите родители,баби и дядовци.

Скъпи приятели,ние,екипа на ALIS.BG Ви пожелаваме да бъдете живи и здрави,щастливи,обичащи и обичани,прощаващи и благородни.За едни по-светли дни.

Весели празници!

 

ДЯДО КОЛЕДА,МИНА ОБЯД

Дядо Коледа, мина обяд,
всички в къщи сме много щастливи,
още снощи се питахме как
ще пристигнеш, и дали ще те видим.
Аз те моля, когато заспя,
а пък ти влезеш тихо в комина,
да не тръгваш преди във нощта,
да ти кажа за тази година.
Тя за мен беше мерена реч,
много стихове с нея облякох
плаках, смях се, творих ред по ред,
всяка сутрин измислях си лято.
Всеки ден победила страха,
аз рисувах усмивки широки,
за ръката с приятели пях,
под дъгата мечтах и се молих.
Дядо Коледа, имам молба:
под големия свят, и до Бога –
прегърни всяка светла душа!
Аз ще бъда в сърцето ти огъня!

                                                                                                                                        Автор:МАРГАЛО

 

Автор:Вилияна Ценкова

Top